menu

description Сервіс Діловод або Dilovod - український онлайн сервіс для ведення бухгалтерського та оперативного обліку.

Сервіс розрахован на малий та середній бізнес.
Загальний огляд сервісу на нашому сайті за посиланням

description Хорошоп - створи свій інтернет-магазин швидко і легко

Хорошоп - українська платформа швидкого та зрозумілого запуску інтернет-магазинів.
Щоб отримати нашу консультацію у подальшій роботі з платформою, зареєструйтесь за посиланням .

Наш власний досвід переходу з Бітрікс на Хорошоп

description Хорошоп - якісна заміна Бітрикс24

BAS ERP. Огляд методики керування маршрутними листами "Скорочений Барабан-Буфер-Мотузка" (СББМ) ⋆ IT-компанія Розумний кубик Що таке "Скорощовий Барабан-Буфер-Мотузка" (СББМ)? Приклад планування за методикою СББМ у програмі BAS ERP. ➥ kubik.com.ua bas erp скорочений барабан буфер мотузка, bas erp сббв, bas erp скорочень барабан буфер веревка, bas erp сббм, bas erp drum buffer rope, bas erp dbr, bas erp ключові ресурси, bas erp методика управління маршуртними листами

BAS ERP. Огляд методики керування маршрутними листами "Скорочений Барабан-Буфер-Мотузка" (СББМ)

Дата: Липень 2020


Методика управління маршрутними листами СББМ (DBR–Drum-Buffer-Rope) ґрунтується на управлінні обмеженнями з метою підвищення продуктивності вироблення. Але на відміну від методики ББМ як обмеження умовно приймається споживач, а всі виробничі потужності перевищують попит.
Ця виробнича методика планування може використовуватися на серійних та великосерійних підприємствах, які мають планово-диспетчерський відділ, та є ресурси на оперативне відстеження, планування та перепланування робіт.
Ця методика може застосовуватися для підрозділів, тривалість виробничого етапу яких залежить від часу роботи виробничих потужностей.

У сучасній програмі BAS ERP для позамовного виробництва передбачено чотири моделі управління маршрутними листами:

Налаштування для методики планування СББМ у програмі BAS ERP.

Методика планування СББМ використовується у позамовному виробництві.

<Налаштування НДІ (підрозділ, етапи ресурсної специфікації) -> Замовлення виробництва -> Графік виробництва -> Диспетчеризація ББМ (формування маршрутних листів, виконання операцій).

Які обов'язкові налаштування потрібно виконати для даної методики планування, щоб сформувати графік виробництва:

Об'єкт програми

Налаштування

Призначення

Підрозділ

включити прапор "На замовлення на виробництво" для активації вкладки "Виробництво на замовлення"
на вкладці "Виробництво на замовлення" вибрати метод керування маршрутними листами "ББМ/СББМ" вибір методу керування маршрутними листами за підрозділом

для формування графіка виробництва

Етапи ресурсної специфікації

знято прапор "Планувати роботу видів робочих центрів"
заповнити "Тривалість виробництва"

Для локального диспетчера у програмі передбачено робоче місце "Диспетчеризація ББМ". Робоче місце дозволяє виконувати такі дії для методики СББМ:

  • формувати маршрутні листи,
  • управління маршрутними листами (від передачі до виконання до оформлення випуску),
  • Контроль забезпечення необхідними матеріальними витратами.

У методиці СББМ при плануванні оцінюється загальна тривалість виробничого етапу та розклад для робочих центрів не складається. Тривалість може оцінюватись у хвилинах, годинах, днях.
Тривалість етапу днями, то за плануванні роботи використовується календар підрозділи-виконавця, яким визначаються робочі дні.
Тривалість етапу в годинах або хвилинах, то при плануванні роботи використовується точний щоденний розклад роботи підрозділу (розклад задається у графіку роботи).

Також для етапів допускається нульове значення тривалості. При розрахунку графіка виробництва такий етап "притискається" до попереднього або наступного залежно від напряму планування.
Якщо це не єдиний етап у специфікації, то він буде "притиснутий" або до початку виробництва, або до дати потреби.
Етапи з нульовою тривалістю можна використовувати як додаткову контрольну точку, наприклад, контроль забезпечення виробництва матеріалів.

Приклад планування за методикою СББМ у програмі BAS ERP.

Ця стаття має ознайомлювальний характер, щоб дати загальне уявлення про те, як виглядає використання моделі у програмі і не дається детальний опис налаштувань, тому що виробничі процеси на кожному підприємстві різні та відповідно вимагають індивідуальних налаштувань.

Як приклад заплануємо Замовлення на виробництво велосипедів, які виготовляють підрозділ "Ділянка збірки (СББМ)". Для спрощення прикладу та наочності виробництво буде одноетапним. Напівфабрикати (рама та колеса) виготовляються у процесі, тобто не потрапляють на склад, а одразу витрачаються у підрозділі.

У підрозділі вибрано графік роботи з докладним розкладом (заповнено час роботи). Це означає, що при побудові графіка виробництва буде бажана дата запуску випуску зіставлятися з цим розкладом. Якщо графік роботи докладний розклад не задано, то вважається, що підрозділ працює 24 години, тобто без обмежень за часом.

Налаштування етапів виробництва у ресурсній специфікації: у всіх етапах знято прапор "Планувати роботу видів робочих центрів", заповнена тривалість виробництва:



Сформуємо замовлення на виробництво та вкажемо бажані дати початку виробництва (14.07.2020 10:00) та випуску (14.07.2020 16:00):

У замовленні на виробництво специфікації замовлення вказаний варіант розміщення у графіці виробництва "до початку" - тобто потрібно виконати замовлення "якомога раніше".
Після встановлення статусу "У виробництво" можна переходити до формування графіка виробництва:


Видно, що сплановано виробництво напівфабрикатів та основного виробу, і дата та час випуску (14.07.2020 11:59) вмістилася у бажану дату потреби на замовлення (14.07.2020 16:00).
Графік виробництва сплановано за даними графіка роботи підрозділу-виконавця.
Зверніть увагу, що тривалість виробничого етапу не збільшується пропорційно до випуску. Наприклад, для напівфабрикату "Колесо" задано тривалість виробництва 30 хвилин. Для чотирьох велосипедів зібрано 8 коліс за 30 хвилин. Тобто виробництво не обмежене виробничими потужностями, тому кількість випуску не має значення.
Після формування графіка виробництва можна формувати маршрутні листи в робочому місці локального диспетчера "Диспетчеризація (ББМ)":

У робочому місці після формування маршрутних листів диспетчер може оперативно керувати завданнями:

  • Розбити маршрутний лист на кілька,
  • передати маршрутний лист до виконання,
  • Визначити час початку виконання,
  • зафіксувати закінчення виконання,
  • відвантажити матеріали до підрозділу зі складу,
  • вказати бригаду в маршрутному листі та оформити вироблення,
  • оформити випуск чи акт виконаних работ.

Якщо у Вас є питання, з нами просто ЗВ'ЯЗАТИСЯ

description Цикл статей з оглядом українського онлайн-сервісу для ведення управлінського, бухгалтерського обліку та складання звітності Dilovod

description Огляд сервісу
description Огляд складського обліку
description Огляд обліку торгівельного підприємства
description Огляд обліку виробничих витрат і випуску готової продукції (робіт, послуг)
description Заробітна плата та кадри

Наш власний досвід переходу з BAS на Діловод

Всі авторські статті >>